Home » Nieuws

Vraag snel je Theorie examen aan

+ Het theorie-examen wordt door veel leerlingen vaak gezien als bijzaak. Toch kan dit examen voor veel problemen en irritaties zorgen, zo blijkt. Het verhaal van een rijles kandidaat.
lees meer


Ik was bijna klaar voor het praktijkexamen. Met behoorlijk wat lessen op zak en de nodige gemaakte fouten was ik goed voorbereid voor het echte rijden. “Ja, ik ga vanmiddag mijn theorie-examen aanvragen", zo zei ik - toen nog vrolijk - herhaaldelijk tegen mijn instructeur. Dat theorie-examen was tijdens het rijlessen iets dat er bij mij een beetje bij inschoot. Nu denk ik…had ik mij maar veel eerder verdiept in die stomme theorie, dan had ik niet opnieuw met mijn rijlessen hoeven te beginnen.
Gezakt

Hoewel mijn rijlessen best soepel verliepen bleek het theorie-examen mij minder te liggen. Wat een verschrikking. Na drie keer te zijn gezakt was de moed mij in de schoenen gezonken. Ik stopte met leren en ging op vakantie. Na mijn vakantie kreeg ik een drukke schoolperiode en ook daardoor liet ik het rijden maar een beetje achterwege. Nu heb ik spijt. Want na maanden haalde ik – tijdens mijn vierde examen – eindelijk mijn theorie en moest ik weer opnieuw gaan lessen.
Verleerd

Autorijden is net als fietsen, dat verleer je niet, zeggen ze wel eens. Inderdaad, dat verleer je niet. Mijn oma had maanden niet gereden -wegens een nieuwe heup - maar ze stapt na maanden de auto in en rijdt keurig weg. Autorijden verleer je dus niet, behalve als je net begonnen bent. Misschien ben ik ook geen natuurtalent, misschien heb ik meer moeite dan anderen, maar autorijden zit bij beginners gewoonweg niet in het systeem. Natuurlijk zijn er dingen die ik nog weet, die als vanzelf gaan, maar het echte gevoel, het echte rijden…. dat is verdwenen.

Ik ben weer opnieuw begonnen met mijn rij-opleiding. En deze ga ik zeker halen, maar ik adviseer iedereen om heel snel dat theorie-examen aan te vragen. Buiten het feit dat het gewoonweg makkelijker is tijdens het rijden, kun je er blijkbaar ook heel lang over doen. Zonde van je energie, geld, plezier en tijd, want ik kan niet wachten tot ik eindelijk dat roze pasje mag ophalen."

Machtig je rijschool

+ Alleen je rijschool kan voor jou je praktijkexamen aanvragen. Daarvoor moet je rijschool natuurlijk wel toestemming hebben. Je geeft toestemming door je rijschool te machtigen. Dat gaat zo:

 • Noteer het rijschoolnummer van Verkeersschool Remijn 2477F8.
 • Ga na of je al een DigiD hebt. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via digid.nl . Je ontvangt binnen 5 dagen een activeringscode. Onthoud je inloggegevens goed.
 • Ga daarna naar mijn.cbr.nl , klik op het DigiD-logo en log in.
 • Na het invullen van het rijschoolnummer op mijn.cbr.nl kijk je of de naam van de rijschool op het scherm gelijk is aan de rijschoolnaam die je kent en die op je lesvoertuig staat. Het CBR controleert de rijschoolnaam tijdens het examen. Als de naam op het voertuig niet overeenkomt met de rijschool die je gemachtigd hebt, dan kan het CBR besluiten om je examen niet door te laten gaan.
 • Je rijschool ontvangt een e-mail, met een bevestiging van de machtiging.
 • Jij ontvangt zelf ook een e-mail, met een bevestiging van de machtiging.


 • Eigen Verklaring

  + Welke vragen vindt u op de Eigen verklaring?

  Onderstaande toelichting kan u helpen bij het beantwoorden van de vragen op de Eigen verklaring. De Eigen verklaring kunt u invullen via Mijn CBR en betalen via iDeal.
  1. Hebt u last van of last gehad van epileptische aanvallen, flauwvallen, aanvallen van abnormale slaperigheid overdag of andere bewustzijnsstoornissen?
  Abnormale slaperigheid overdag komt voor bij het slaapapneusyndroom, bij narcolepsie, maar ook als bijwerking van sommige geneesmiddelen.
  2. Hebt u last van of last gehad van evenwichtsstoornissen of ernstige duizelingen?

  Ernstige duizeligheid kan optreden bij aandoeningen van het evenwichtsorgaan. Een bekende oorzaak is het syndroom van Menière. Hebt u last van erge duizelingen, ongeacht de oorzaak, vul dan ‘ja’ in.
  3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte –zoals een beroerte– of een ziekte van het zenuwstelsel?

  Bij deze vraag moet u denken aan:
  - hersenziekten zoals een beroerte, TIA, hersenbloeding, vaatafwijkingen in de hersenen, hersentumor, aangeboren hersenletsel of niet-aangeboren hersenletsel;
  - aandachtsstoornissen zoals ADD en ADHD;
  - stoornissen in de informatieverwerking zoals autisme, PDD-NOS, Asperger;
  - neurologische ziekten zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, ALS, spierzwakte of coördinatieproblemen als gevolg van zenuwschade;
  - psychiatrische ziekten zoals depressie, schizofrenie, obsessief compulsieve stoornis;
  - dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, vasculaire dementie.

  4. Maakt u misbruik van of hebt u misbruik gemaakt van alcohol, geneesmiddelen, drugs of andere geestverruimende of bedwelmende middelen of bent u daarvoor ooit medisch onderzocht of onder behandeling geweest?

  Er kan sprake zijn van misbruik van deze middelen als u of uw omgeving zich zorgen maakt over uw gebruik ervan. Vul dan de vraag met ‘ja‘ in. En ook als u daar voor behandeld bent of ooit een onderzoek via het CBR hebt ondergaan. Op http://www.jellinek.nl/test-uw-kennis-of-gebruik/test-uw-gebruik kunt u een test doen. U vult hier ook ‘ja’ in als uw rijbewijs vanwege de recidiveregeling volgens de wet ongeldig is geworden.
  5. Wordt of werd u behandeld voor inwendige ziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, nierziekte of longziekte? Of hebt u een hart- of vaatoperatie ondergaan?

  Vul ook 'ja' in als u een pacemaker, ICD of steunhart (VAD) heeft.
  6. Kunt u een arm, een hand of uw vingers niet of slechts beperkt gebruiken?

  Denk hierbij aan de gevolgen van reuma, spierziekten of verlamming. Als u een deel van een arm of hand mist, vult u hier dan ook 'ja' in.
  7. Kunt u een been of voet niet of slechts beperkt gebruiken?

  Denk hierbij aan de gevolgen van reuma, spierziekten of verlamming. Als u een deel van een been of voet mist, vult u hier dan ook 'ja' in. Als u hulpmiddelen gebruikt bij het lopen, zoals een stok, rollator of prothese, vult u hier ook 'ja' in.
  8a. Ziet u minder goed met één of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen?
  Als u met één of beide ogen minder goed kunt zien, vul dan 'ja' in. Als u met uw bril of contactlenzen goed ziet, dan mag u ‘nee’ invullen.
  8b. Wordt of werd u behandeld door een oogarts? Of hebt u een oogoperatie of een laserbehandeling van de ogen ondergaan?
  Denk hierbij aan oogziekten als staar, glaucoom, een lui oog, maar ook aan een beperking van het gezichtsveld, of onvrijwillige oogbewegingen (nystagmus). Vul ook 'ja' in als uw ogen een laserbehandeling kregen, behalve als die behandeling was om geen bril te hoeven dragen en goed is geslaagd.
  9. Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, antipsychotische middelen of opwekmiddelen?
  In de bijsluiter van geneesmiddelen kunt u informatie vinden over de invloed op de rijvaardigheid. U kunt uw arts of apotheker om informatie vragen.
  10. Hebt u nog andere aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken?

  Hebt u een ziekte, aandoening of functiebeperking die in de vorige vragen nog niet genoemd is, maar waardoor er wel twijfels zijn of u veilig kunt besturen? Vul hier dan 'ja' in.

  De Eigen verklaring moet naar waarheid worden ingevuld. Dit is een wettelijke verplichting volgens de Wegenverkeerswet 1994, artikel 114.
  [Vervolginhoud]


  Verkeersschool Remijn

  Home
  Nieuws
  Contact
  Lessen

  Praktijk
  Theorie
  Bijles
  2todrive

  Volg ons via:

  Handige linken

  VRB
  CBR
  Rijschoolgegevens